|

Waarom eten honden gras en braken ze?

Hebt u uw hond wel eens een tijdje op gras zien kauwen en het dan meteen weer overgeven? Heb je je ooit afgevraagd waarom honden dat doen? Dit gedrag lijkt misschien vreemd voor mensen, maar het komt heel vaak voor bij honden (en ook bij katten). Hondenbezitters en dierenartsen hebben vaak geprobeerd de onderliggende oorzaak te achterhalen van honden die gras eten, maar het gedrag is nog steeds een beetje een mysterie. Toch zijn er een paar mogelijke redenen waarom honden dit vreemde gedrag vertonen.

In dit artikel vindt u meer informatie over honden die gras eten en daarna braken. Door de onderstaande secties door te lezen, kunt u dit hondengedrag beter begrijpen en bepalen of er een onderliggend probleem is waar u op moet letten bij uw hond.

Psychologische redenen waarom honden gras eten en overgeven Eat

Hoewel niemand zeker weet waarom honden dit gedrag vertonen, denken veel dierenartsen dat de redenen psychologisch zijn. Hieronder vindt u informatie over enkele van de meest voorkomende theorieën over waarom honden psychologisch de behoefte voelen om gras te eten, zelfs als ze daardoor moeten overgeven.

Verveeld, gestrest of overstuur

Sommige dierenartsen geloven dat honden gras eten omdat ze zich vervelen, gestrest, angstig of overstuur zijn over iets. Sommige honden zullen eerder gras eten als ze denken dat ze alleen in de achtertuin zijn, wat bijdraagt ​​aan het idee dat ze ongelukkig zijn als ze dat doen.

Beagle eet hier hierboven

Sommige dierenartsen geloven ook dat honden gras eten omdat het de aandacht van hun baasjes trekt, iets wat ze willen. Zelfs als hen wordt verteld om ergens mee te stoppen, ervaren honden dit als aandacht, en het is goed genoeg voor velen van hen.

In beide gevallen kauwen honden over het algemeen niet zo vaak op gras als hun baasjes met hen buiten zijn.

Instincten kunnen de oorzaak zijn

Er kunnen ook enkele instinctieve psychologische redenen zijn voor dit gedrag. Honden komen van wilde hondenvoorouders die alle dieren aten waarop ze konden jagen, inclusief de maaginhoud van die dieren.

Die inhoud omvatte meestal het gras dat de dieren hadden gegeten. Er wordt aangenomen dat tot de helft van alle moderne wolven wel eens gras eten, hetzij doelbewust, hetzij samen met hun normale dieet.

Honden die instinctief gras eten, braken daarna meestal niet. Als je merkt dat je hond op gras kauwt en haar niet ziet overgeven, is er niet echt iets om je zorgen over te maken. Ze doet gewoon wat haar voorouders deden.

Ze houden van de smaak van gras

Ten slotte is er nog een andere psychologische reden waarom honden gras kunnen eten: ze houden van de manier waarop het smaakt. Sommige honden eten alleen gras op bepaalde locaties of in bepaalde tijden van het jaar, en dit draagt ​​bij aan het idee dat ze de smaak en textuur van het gras waarop ze kauwen lekker vinden.

En natuurlijk zijn er enkele honden die maar al te graag naar buiten rennen elke kans die ze krijgen en op het gras in de achtertuin vreten. Deze honden maken ook duidelijk dat sommige honden het gewoon leuk vinden om regelmatig gras te eten.

Fysieke redenen waarom honden gras eten en overgeven

Het is misschien minder waarschijnlijk dat honden iets fysieks bereiken door gras te eten. Toch kunnen er nog steeds enkele fysieke redenen zijn die bijdragen aan dit gedrag. Bekijk deze lijst om te zien of u iets opmerkt dat uw hond zou kunnen beschrijven.

Maag van streek

Veel eigenaren van gezelschapsdieren denken dat honden gras eten omdat ze maagklachten hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat het gedrag zo nauw verbonden is met braken.

Het is echter moeilijk te zeggen of de hond al dan niet moet overgeven van het eten van het gras, of dat ze moet overgeven omdat haar maag van streek was en ze dacht dat het gras zou helpen.

Dierenartsen weten in de meeste situaties nog steeds niet waartoe leidt. De meeste honden die gras eten, lijken echter van tevoren helemaal in orde, waardoor dierenartsen denken dat het gras vaker wel dan niet het braken veroorzaakt.

Een dieetreactie

Het is mogelijk dat honden gras eten omdat ze meer vezels nodig hebben in hun voeding. Als je merkt dat je hond vaak gras eet, vooral direct na een maaltijd, kan ze zich realiseren dat ze niet verteert zoals ze moet (althans op de een of andere manier).

Door voldoende gras te eten, krijgt ze de vezels die ze nodig heeft om voedsel op de juiste manier te verwerken. Misschien wilt u proberen het voer van uw hond te upgraden naar een vezelrijk dieet dat gezonde bronnen van de voedingsstoffen bevat die ze nodig heeft.

Er is een goede kans dat een voedselupgrade het eetgedrag van gras kan stoppen.

Maag problemen

Als uw hond symptomen van maagproblemen vertoont, kan ze een probleem hebben dat veterinaire aandacht vereist. Als ze veel braakt – meer dan één keer na het eten van gras – of als ze waterige, frequente diarree heeft, is het tijd om een dierenartsbezoek te plannen.

Honden zijn vatbaar voor verschillende zeer gevaarlijke maag- en spijsverteringsstoornissen. Deze problemen kunnen echter meestal gemakkelijk door uw dierenarts worden behandeld.

Honden braken niet altijd na het eten van gras, en sommige honden doen dat ook nooit. Dit kan betekenen dat er geen echt verband is tussen de twee activiteiten. Sommige honden kunnen overgeven vanwege de vreemde textuur of smaak van het gras, in plaats van om welke reden dan ook.

Te nemen stappen als uw hond gras blijft eten en moet overgeven

Als uw hond vaak gras eet, zelfs als ze ervan moet overgeven, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Ze reageren mogelijk op een psychologische behoefte om dit te doen.

U moet haar echter regelmatig op parasieten laten controleren , om er zeker van te zijn dat hij/zij niets oppikt van het eten van gras. Je moet er ook voor zorgen dat ze niet mogen kauwen op gras dat onlangs is behandeld met pesticiden of andere chemicaliën, omdat dit erg gevaarlijk en zelfs giftig voor ze kan zijn.

Zolang uw hond geen parasieten krijgt of giftige chemicaliën consumeert van haar graseten, is het waarschijnlijk in orde. Misschien wilt u het echter met uw dierenarts bespreken tijdens de volgende regelmatig geplande afspraak van uw hond, om er zeker van te zijn dat er geen zorgen zijn die u misschien mist.

Uw dierenarts zal u laten weten of er iets is waar u op moet letten, en kan u ook enkele suggesties geven om te voorkomen dat uw hond gras gaat eten als u wilt dat hij ermee ophoudt.

Vergelijkbare berichten