Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn kleine parasieten in de vachten van onze huisdieren. Zij voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk bij mens en dier. Herhaaldelijke infecties met vlooien vormen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vlooienallergie.
Hoe herken je vlooien op je hond?
Wanneer uw hond veel krabt, is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Dit doe je door de vacht opzij te duwen, zodat je het vel kunt zien.
Let erop dat je geen vlooien of zwarte vlekjes tegenkomt. De vlekjes zijn vaak vlooienpoepjes, en waar de kak van het beestje is zal waarschijnlijk ook het beestje zelf zijn.
Met een speciaal vlooienkammetje kun je dit perfect op sporen.
Bij bol.com kun je zo’n vlooienkam vinden, klik hier voor de prijs te weten te komen.
Er word wel eens gezegd dat alleen onhygiënische honden vlooien kunnen krijgen. Dit is een misverstand, elke hond kan vlooien krijgen!
Hoe krijgt een hond vlooien?

Vele mensen denken dat een vlooi van het ene dier naar het andere dier overspringt. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet of nauwelijks gebeurd.
- Een volwassen vlo beland op een hond of kat en doet zich tegoed aan een bloedmaaltijd van uw huisdier.
- Na die maaltijd kan een volwassen vlo enkele duizenden eitjes leggen.
- De eitjes vallen buiten of binnen op de grond.
- De eitjes zullen uiteindelijk uitkomen tot larven. Die larven zullen een donkere plek opzoeken.
- De larven voeden zich met vlooienkak en vervellen enkele keren om dan zich te verpoppen.
- Tijden dat verpoppen vormt de volwassen vlo zich.
- Door warmte en trillingen komt de pop uit en word de vlo geboren.
- De vlo wacht in de omgeving op een toevallige passerende hond of kat en bespringt deze.
- Na een bloedmaaltijd kunnen de vlooien weer eitjes leggen (2) en is de cycleus rond.
- Indien de cyclus zich een aantal keren kan herhalen, zullen zich steeds meer vlooien op uw huisdier nestelen.
Wanneer zijn er veel vlooien?
Zoals gezegd is er warmte en trillingen nodig voor de poppen om uit te komen. Als een van de twee ontbreekt dan komen de poppen niet uit.
Een vlooienplaag ontstaat dikwijls na een periode van afwezigheid, zoals vakantie. De poppen hebben hun dan kunnen ontwikkelen tot het punt dat ze klaar zijn om te ontpoppen.
Dan komt de familie thuis en dat veroorzaakt trillingen. Alle vlooien poppen komen nu massaal uit en de vlooienplaag is begonnen. De plaag kan dan zo erg zijn dat ze ook uw benen niet gerust kunnen laten.
Beste behandeling tegen vlooien
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking.
- Pipetten voor in de nek zij de meest gekozen middelen. Het is makkelijk toe te dienen. Gebruik de juiste dosering, en vermijd dit bij jonge puppy’s.
U kunt pipetten kopen bij medpets, klik hier voor de prijs. - Pilletjes zijn ook een manier om vlooien te voorkomen. Uw hond eet de pil op en is dan voor een 3 maanden beschermt tegen vlooien.
U kunt anti vlooien pil bij medpets vinden, klik voor de prijs. - Spray tegen vlooien dit gebruik je om bij een vlooienplaag de omgeving vlooienvrij te maken. Belangrijk bij het gebruik van een omgevingsspray: Eerst zuigen en dan pas sprayen! (door het zuigen ontstaan trillingen waardoor de poppen uitkomen, de spray doodt zo de meeste vlooien.)
Bekijk de prijs van deze spray bij medpets.
Poeders en shampoos zijn verouderde middelen die niet of slechts gedeeltelijk werken.
Heeft u vlooien gezien dan word aangeraden om regelmatig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen. Vergeet zeker niet de belangrijkste plekken. Dit zijn de plekken waar uw hond veel ligt.
Hoe vlooien voorkomen?
De bovengenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden om vlooienbesmetting te voorkomen. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur. Zo wordt voorkomen dat deze vlooien weer eitjes leggen.
Van huismiddeltjes als knoflook is nooit bewezen dat het werkzaam is.