De geschiedenis van de Beagle: Van jachthond tot trouwe metgezel

De Beagle is een hondenras met een rijke historie. Deze trouwe viervoeter komt oorspronkelijk uit Engeland, waar hij al vóór Christus werd gebruikt voor de hazenjacht. De naam Beagle ontstond in de 15e eeuw, en wordt sindsdien gebruikt om verband te leggen met verschillende betalingen aan “Beaglekeepers” (hondentrainers). Tegenwoordig wordt de Beagle voornamelijk gebruikt als jachthond.

De Beagle heeft een rijke geschiedenis en kent zijn oorsprong in Engeland. Er zijn bronnen van vóór Christus die spreken over kleine jachthonden. Maar de eerste bron met de naam beagle komt van koning Hendrik VII in de 15de eeuw.

Lees gerust wat verder over de geschiedenis van dit interessant hondenras.

De rijke geschiedenis van de Beagle

De Beagle is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Engeland. Dit ras is zeer oud, en er wordt aangenomen dat kleine honden al vóór Christus werden gebruikt voor de roedeljacht op de haas.

De moderne Beagle zoals wij die kennen zag er echter pas veel later precies zo uit als nu. De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt tijdens het bewind van koning Hendrik VII en later opnieuw in privé-rekeningen van Hendrik VIII als betaalmiddel aan de “Beaglehouder”.

De naam Beagle komt van het Keltische woord “beag” dat “klein” betekent In Engeland gebruikt men Beagles nog steeds voor de jacht op klein wild zoals hazen en konijnen.

Beagles maken deel uit van een groep honden die “Brackets of running dogs” of “hounds” worden genoemd.

Ze jagen op het wild door de geur van het dier te volgen, niet door ernaar te kijken. Vroeger was er weinig verschil tussen jacht-Beagles en show-Beagles, maar tegenwoordig is er een groter verschil tussen de twee.

De showhond is meestal compacter van bouw dan de jachtbeagle. De jacht Beagle is een grotere Beagle, met langere poten, waardoor hij zich sneller kan voortbewegen op geploegd land en door beboste gebieden.

In Engeland wordt de Beagle ook steeds meer gehouden als huishond en showhond. In Nederland worden ze uitsluitend als huishond gehouden.

De eerste Beagles werden in 1954 uit Engeland geïmporteerd. Op dit moment zijn er meer dan 600 Beagles geregistreerd in het Nederlands Stamboek.

De Pocket Beagle is een klein ras dat in ons land niet voorkomt. Wel kennen we het Amerikaanse en het Engelse type. Beide hebben hun eigen rasstandaard.

In Europa wordt alleen het Engelse type erkend. Het Amerikaanse type is over het algemeen compacter en korter van rug, heeft een korter hoofd met een duidelijke stop, is verfijnder en heeft een zachtere uitdrukking dan de Engelse Beagle.

Engelse Beagles hebben een langere schedel en snuit dan Amerikaanse Beagles. Amerikaanse Beagles hebben vaak een geheel zwarte rug, met bruin aan het hoofd en witte aftekeningen.

Jachthonden voor Christus

De Beagle heeft een lange geschiedenis als jachthond, die nog voor Christus begon. Er wordt aangenomen dat kleine beagles in die tijd werden gebruikt om hazen en ander wild op te sporen.

Zoals ze werden beschreven doet dit sterk aan de voorouders van de beagles denken.

De naam Beagle en zijn oorsprong

De naam Beagle is afgeleid van het Keltische woord “beag” dat klein betekent. Dit ras is eeuwenlang gebruikt als jachtkameraad en is nog steeds populair in Engeland, waar het vaak wordt gebruikt voor de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen.

De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt tijdens het bewind van koning Hendrik VII in 1457, en komt later voor in de privé-rekeningen van Hendrik VIII in verband met betalingen aan “Beaglekeeper” Robert Shere.

Engelse en Amerikaanse types Beagles

De twee soorten Beagles zijn Amerikaans en Engels. Ze verschillen vooral in grootte en bouw. Het Amerikaanse type is kleiner en compacter dan zijn Engelse tegenhanger.

Terwijl het Engelse type over het algemeen groter is met langere poten voor meer loopsnelheid op geploegd land of door beboste gebieden.

In Europa wordt alleen de Engelse standaard erkend. De Pocket Beagle is een klein ras dat in Europa niet voorkomt.

Er bestaan wel Amerikaanse en Engelse types, met hun eigen rasstandaarden. Amerikaanse Beagles zijn meestal compacter en hebben een kortere rug dan het Engelse type, met een duidelijkere stop en een zachtere uitdrukking.

Engelse Beagles hebben meestal een langere schedel en snuit dan Amerikaanse Beagles, en hebben vaak een geheel zwarte rug met bruin aan het hoofd en witte aftekeningen

De Beagle vandaag de dag – een familiehond

De Beagle is de laatste jaren een populair huisdier geworden vanwege zijn intelligentie, loyaliteit en liefdevolle persoonlijkheid.

Ze zijn gemakkelijk te trainen en vormen een geweldig gezelschap voor mensen van alle leeftijden. Beagles staan ook bekend om hun sterke reukvermogen, waardoor ze uitstekende speurhonden zijn.

Beagles komen voor in verschillende kleuren en maten, waardoor ze geschikt zijn voor elk huis. Of u nu op zoek bent naar een actieve jachtpartner of een rustige metgezel om ’s avonds mee op de bank te kruipen, de Beagle is zeker een goede keuze!

Tegenwoordig wordt de Beagle vooral gebruikt als gezelschapshond voor gezinnen. Zijn zachtaardige en liefdevolle aard maakt hem tot een ideaal huisdier voor huishoudens van elke omvang.

Hij is ongelooflijk sociaal, trouw en geweldig met kinderen. De Beagle heeft veel beweging nodig om gezond te blijven maar zijn lage energie betekent dat hij niet te veeleisend is om voor te zorgen. Hij staat ook bekend als een uitstekende waakhond.

Vergelijkbare berichten