Hoe u uw hond kunt trainen om veilig met u mee te joggen

Gefeliciteerd met het hardlopen met uw hond! Canicross, zoals het bij sportliefhebbers bekend is, is een geweldige activiteit voor honden van alle groottes, van kleine Jack Russell Terriërs tot grotere rassen zoals Duitse herders en labradors.

Een van de belangrijkste overwegingen wanneer u besluit om met uw hond te gaan hardlopen is veiligheid. Niet alleen voor u, maar ook voor uw hond. Het volgen van een training om ervoor te zorgen dat uw hond de basisaanwijzingen begrijpt, is essentieel voor uw veiligheid.

Hier zijn een paar tips om uw hond te trainen om veilig met u mee te joggen, samen met de vijf meest elementaire canicross-signalen, waarom u ze nodig heeft en hoe u ze uw hond kunt leren.

Veiligheid voorop: zorg ervoor dat u over de juiste apparatuur beschikt

Als u met uw hond jogt, is het van cruciaal belang dat u allemaal de juiste uitrusting draagt. Je zou niet lang gaan hardlopen zonder je sportuitrusting, en hetzelfde geldt voor je hond.

Uw hond heeft een goed passend sportharnas nodig, idealiter een harnas dat is ontworpen om te rennen en daarom zijn bewegingsvrijheid niet beperkt. Het is belangrijk dat u niet met uw hond in een halsband of hoofdhalster rent, omdat dit onnodige druk op het gezicht en de nek van de hond kan uitoefenen en verwondingen kan veroorzaken.

Als u in een gebied rent waar uw hond mogelijk zijn poten zou kunnen verwonden, zoals een pad met scherpe stenen, wilt u misschien uw hond ook leren om in schoenen te rennen.

Bepaalde rassen zoals Labradors en Labrador-mengsels hebben zwemvliezen. Voor rassen met poten met zwemvliezen is pootbescherming vooral belangrijk om snijwonden en verwondingen te voorkomen.

Bevel 1: Beweging

Leer om uw hond aan te moedigen zijn harnas aan te trekken, vooral als u al eerder heeft getraind in het lopen met losse lijn.

Als uw hond wordt gemotiveerd door speelgoed, is een leuke manier om dit te doen, uw hardloopuitrusting aan te trekken en te oefenen in de tuin. Ga met je hond aan het ene uiteinde van de tuin staan ​​en gooi een speeltje voor ze. Terwijl ze in hun harnas trekken om het speelgoed te achtervolgen, kun je je keu gebruiken – bijvoorbeeld ‘laten we gaan’ – om het woord te koppelen aan het harnas trekken.

U kunt dit ook bereiken door iemand uw hond te laten bellen vanaf de andere kant van de tuin. Gebruik dan, op dezelfde manier als bij het speeltje, uw keu als uw hond het harnas in trekt om de verbinding te maken.

Bevel 2: Links Rechts

Dit is een van de meest cruciale veiligheidsinstructies, omdat je je hond moet kunnen sturen terwijl je aan het hardlopen bent.

Een van de meest populaire manieren om deze keu te leren, is door te beginnen met rennen met een reeds ervaren hond. Een groene hond zal instinctief een ervaren hond en handler volgen. Dus als ze draaien, kun je beginnen met ‘rechts’ of ‘links’ te zeggen, afhankelijk van de richting.

Een andere manier om de basis van dit gedrag te versterken, is door thuis of in de tuin te oefenen. Ga met je hond voor je staan ​​alsof je op een joggingpad bent. Je kunt dan kleine snoepjes opzij gooien en de richting aangeven voordat je gooit.

Na verloop van tijd zal uw hond dan beginnen te voorspellen in welke richting de traktatie zal gaan op basis van uw keu en op die manier bewegen. Uiteindelijk zal het plezier om door te gaan met hardlopen je bekrachtiging zijn en zal er geen voedsel meer nodig zijn.

Bevel 3: Bij mij

Dit commando is handig als u de top van een heuvel bereikt, omdat u niet wilt dat uw hond naar voren rent en u mogelijk overhaalt! Hoewel het een uitdagende keu kan zijn om te leren, is het het belangrijkste voor de jouwe als die van je hond.

Om dit commando te leren, moet u uw hond naast u hebben en de beloning op zijn plaats. Idealiter wil je dit commando eerst oefenen terwijl je stilstaat, opbouwend tot wandelen en dan joggen.

Als u wilt dat uw hond weer naar voren gaat, kunt u uw bewegingscommando gebruiken als loslaat.

Bevel 4: Stop!

Nadat u bent gaan hardlopen, is het essentieel dat uw hond kan stoppen. Dit is een bijzonder belangrijke aanwijzing, want als je over paden langs wegen rent met je hond vijf tot twee meter voor je, kunnen ze gemakkelijk de wegen oplopen.

Een geweldige manier om deze keu te leren, is door een methode te gebruiken die bekend staat als foutloos leren. Ten eerste heb je een groot gebied nodig, zoals je tuin, en een bezem of iets anders dat als barrière kan fungeren. Gooi om te beginnen een traktatie weg van uw hond en markeer ze – zeg “ja” of gebruik uw clicker – als ze de bezem bereiken.

Nadat u dit meerdere keren heeft herhaald, kunt u beginnen met het toevoegen van het woord “stop” net voordat uw hond de bezem bereikt. Uiteindelijk kun je de bezem verwijderen en gewoon je keu gebruiken, voordat je je keu generaliseert naar je jogginguitrusting.

Als uw hond moeite heeft om de keuze tussen de omstandigheden te begrijpen, kunt u uw training een stap terug doen door uw hond in een harnas te en naar de bezem te rennen terwijl hij aan u gehecht is.

Als je dichterbij komt, kun je je stop-cue gebruiken en een traktatie naar ze toe gooien.

Bevel 5: vertrekken

Je hond leren wanneer ze wel en niet kunnen omgaan met honden en mensen of andere dieren op het pad achtervolgen, zal een ander belangrijk signaal zijn. U wilt niet dat uw hond plotseling het bos in schiet en u meeneemt!

Het hebben van een solide “vertrek” commando zal hierbij in het algemeen helpen. Een briljante manier om dit aan te leren is door een andere foutloze leermethode te gebruiken, hoewel deze methode is ontwikkeld door de Glasgow Dog Trainer.

Hij begint met niets om weg te gaan en markeert de hond omdat hij gewoon stil blijft staan ​​met niets in zijn hand. Vervolgens voegt hij wat lekkers toe, waarbij het idee is dat de hond al weet dat hij niets hoeft te doen, maar wegblijven van het voer om beloond te worden.

Je kunt er dan aan werken om snoepjes op de grond te laten liggen en er met je langs te rennen voordat je dit generaliseert naar langs honden, andere hardlopers of zelfs dieren in het wild rennen!

Laatste toptip: wat te doen na een run

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, zijn er enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die u moet nemen na het hardlopen met uw hond. Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw hond na het sporten vers water krijgt aangeboden, vooral als u dit tijdens het hardlopen niet hebt kunnen doen.

Ten tweede moet u altijd de voetzolen van uw hond controleren op verwondingen. Veel honden vinden het zo leuk om met hun mensen te rennen dat ze blijven rennen, zelfs als ze gewond zijn! Het is daarom absoluut noodzakelijk om uw hond zo snel mogelijk te laten nakijken en indien nodig medisch te laten behandelen.

Het is ook belangrijk op te merken dat gladde voetzolen ook geen goed teken zijn. Dit geeft aan dat uw hond zo ver is gelopen dat hij zijn pads heeft neergelegd!

Ten slotte is voeding cruciaal, vooral als je regelmatig grote afstanden loopt. Een hond die drie keer per week of vaker wordt uitgelaten, heeft een veel hoger percentage vet in zijn dieet nodig dan een standaardhond, gemiddeld ongeveer 16 procent! Zorg er dus voor dat uw hond zowel enkele uren voor het hardlopen als na het hardlopen een goede maaltijd eet om verbrande calorieën aan te vullen.

Kent uw hond al deze commando’s om veilig met u mee te rennen? Heeft u nog andere tips om met uw hond te joggen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Vergelijkbare berichten