Home » Rasbeschrijvingen » Dogo argentino of Argentijnse Dog

Dogo argentino of Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is, zoals zijn naam doet vermoeden, afkomstig uit Latijns-Amerika, meer bepaald Argentinië. Daar wordt hij Dogo Argentino of kortweg, Dogo genoemd.

De Argentijnse Dog behoort tot de tweede groep van dit klassement: Pinschers en Schnauzers – Molossers en Zwitserse Berg- en Sennenhonden. De honden die tot deze groep behoren, zijn waak- en verdedigingshonden. Ze hebben een krachtige fysiek, zijn gespierd en afschrikwekkend. Deze honden hebben eveneens een sterk karakter. De Argentijnse Dog behoort meer bepaald tot de categorie 2A, namelijk de Molossers van het type dog.

Dogo argentino of Argentijnse Dog
Dogo argentino of Argentijnse Dog

Historiek

De gebroeders Martinez hebben dit ras gecreëerd in Argentinië aan het begin van de 20e eeuw. Men is vertrokken van de “Cordoba Fighting Dog”, een gevaarlijke molosser, die ze vervolgens gekruist hebben met Mastiffs, Pyreneese Berghonden, Duitse Dogs, Bordeauxdogs, Boxers, Bulldogs, Pointers, Irish Wolfhounds enz. Dit om een polyvalente hond te creëren die zowel geschikt was voor de jacht als voor vechten, waken enz. In 1928 werd er een eerste standaard van het ras opgesteld en goedgekeurd door de Hondenfederatie van Argentinië in 1965. Enkele jaren later, in 1973, heeft het FCI een standaard opgesteld voor de Argentijnse Dog die vanaf 1975 erkend werd als eerste en enige ras van Argentijnse oorsprong. Men moest wachten tot 1980 tot wanneer de Dogo in Frankrijk verscheen.

Fysieke kenmerken

De Argentijnse Dog behoort tot de reuzerassen: het reutje meet tussen 62 en 68 cm en het teefje tussen 60 en 65 cm. Hun gewicht varieert van 40 tot 50 kg. De Argentijnse Dog behoort tot de molossers en is imposant, stevig en tegelijk elegant. Het lichaam van de Argentijnse Dog is krachtig zonder zwaar te zijn. Zijn hals is gebogen en sterk, zijn borstkast is breed, vol en diep en zijn rug is stevig. Zijn voorste ledematen zijn lang en recht terwijl zijn achterste ledematen meer gespierd zijn. Zijn voeten zijn eerder ovaal en voorzien van gebogen tenen. Zijn staart is lang en dik en valt van nature naar beneden. Het hoofd van de hond is sterk, mooi gevormd en vierkant. Zijn schedel is massief en heeft een convexvorm. De rimpels op zijn voorhoofd zijn goed geaccentueerd, zijn snuit heeft een lichte convexvorm en hij heeft krachtige kaken. De ogen van de Argentijnse Dog zijn donker of lichtbruin (notenkleur). Zijn oren zijn driehoekig en hoog aangezet, ze staan rechtop of half rechtop. De vacht van de Argentijnse Dog is wit. Elk gekleurd vlekje zal leiden tot een diskwalificatie van de hond. Zijn vacht is kort, strak en dicht.

Gevoeligheden welzijn

De Argentijnse Dog is een rustieke hond die zorgvuldig geselecteerd is en ontstaan uit verschillende kruisingen om inteelt te voorkomen. De puppy’s moeten nauwgezet opgevolgd worden tot wanneer ze volwassen zijn om ontwikkelingsproblemen te voorkomen. Dit ras is aangepast aan ruwe en zware omstandigheden en heeft goede genen. Daarom komen er bij dit ras weinig specifieke aandoeningen voor. Zoals dat bij alle witte honden het geval is, is de witte kleur afkomstig van een gen dat doofheid kan veroorzaken, wat noch zelden, noch frequent voorkomt bij de Argentijnse Dog. Deze aandoening kan vanaf de leeftijd van drie maanden worden opgespoord. De Argentijnse Dog kan ook last hebben van heup- en elleboogdysplasie. Zijn levensverwachting wordt geschat op 12 jaar. Voor zijn onderhoud zijn een kambeurt van een of twee keer per week en een bad van twee tot drie keer per jaar voldoende. De ruimte rondom zijn ogen moet regelmatig worden schoongemaakt om tranen te voorkomen.

Advies over de opvoeding

De Argentijnse Dog is een robuuste, actieve, energieke hond die behendig en dapper is. Hij kan ook erg kalm, rustig, aanhankelijk en gehoorzaam zijn en hij houdt van gezelschap. Contact met zijn baasje vindt hij belangrijk. Hij blaft niet veel maar is wel agressief en dominant ten opzichte van zijn soortgenoten. Het is een fantastische waakhond! Met zijn opvoeding moet vroegtijdig begonnen worden. Deze moet streng zijn maar zonder brutaliteit wan het is een zeer gevoelige hond. De Argentijnse Dog kan op een appartement wonen op voorwaarde dat hij twee tot drie keer per dag buiten kan om te bewegen. Idealiter leeft hij zoveel mogelijk in open lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*