Chinese Gekuifde Naakthond

Chinese Gekuifde Naakthond

Chinese Gekuifde Naakthond
Chinese Gekuifde Naakthond

Het Chinese gekuifde hondenras is gemaakt om de metgezel van een invalide te zijn. In die setting zul je geen betere hond vinden. Ze kunnen bijna je gedachten lezen en zullen uren in bed liggen zonder een spier te bewegen. Ze hebben bijna geen zin om uit te gaan en rond te rennen als gewone honden, hoewel ze atletisch genoeg zijn om verrassend hoge hekken te springen en behendig te concurreren. Chinese gekuifde zijn niet gezellig, maar ze zijn intens sociaal en binden snel binnen hun roedel. Ze accepteren vreemden niet gemakkelijk. Zodra het verliefd op je wordt, heb je een kleine stalker aan je handen – hij zal eeuwig, grondig toegewijd zijn.

Zie hieronder voor complete Chinese naakthond-kenmerken!

Over het ras

De Chinese naakthond is een exotisch uitziende kleine hond die niet echt uit China komt. Hij is te vinden in twee varianten: de haarloze, met zijdeachtig haar op het hoofd (de kuif), staart (pluim) en voeten (sokken); en de genetisch recessieve “poeder-dons”, die een volle vacht heeft. Beide varianten zijn te vinden in een enkel nest.

Ongeacht de variatie is de Chinese naakthond een slanke, fijn uitgebeende hond die elegant en sierlijk is. Hij is een schoonheid, hoewel hij vaker lelijke hondenwedstrijden wint dan andere concurrenten. Hij is je standaard grote hond in een klein, soms naakt lijkend lichaam.

Hondenboeken beschrijven de Chinese naakthond vaak als zeer vriendelijk, maar dat is eigenlijk eerder uitzondering dan regel. Ja, hij zal hoogstwaarschijnlijk naar je glimlachen als hij stout is geweest, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Hij is buitengewoon gevoelig en reactief, en hij heeft een grote sociale drive, die hem allemaal behoeftig maakt. (Verwacht dat de jouwe onder de dekens met je zal slapen.) Hij kan geweldig zijn met bekende mensen, maar hij zal waarschijnlijk vreemden bijten tenzij hij goed gesocialiseerd en getraind is om van deze impuls af te zien.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft deze haarloze op geen enkel moment een zonnebrandcrème, hydraterende lotion of andere op de huid aangebrachte substantie te dragen; vaak veroorzaakt dat alleen maar problemen. De huid heeft een betere kans om gezond te blijven als er niets op wordt aangebracht. Cresteds moeten echter regelmatig worden gebaad , om de een of twee weken.

Veel van de haarloze types hebben eigenlijk veel lichaamshaar. Zoals te verwachten, zijn de meeste mensen niet voorbereid op hoe harig een haarloze kan zijn, en het kan een probleem zijn voor mensen met allergieën. Deze honden zijn niet hypoallergeen; het zijn gewoon lage uitscheidingen in vergelijking met andere rassen – maar toch, ze werpen meer af dan je zou denken dat een “haarloze” hond zou doen. En zelfs de haarloze heeft merkbaar haar op zijn hoofd, benen en staart. Sommige allergische mensen zijn prima met de haarloze variëteit, terwijl anderen geen tolerantie hebben.

Dit lichaamshaar moet geschoren worden gehouden om de huid gezond te houden. Het uit laten groeien wordt vaak verontschuldigd als een manier om de hond warm te houden, maar de lange vacht vervult deze functie niet en veroorzaakt in plaats daarvan huidproblemen (sweaters zijn een betere optie voor warmte). De Crested zweet niet door zijn huid en hij heeft dezelfde lichaamstemperatuur als elk ander ras. Sommige zijn echter vatbaar voor een honden equivalent van acne.

De haarloze Crested is ongelooflijk, ongelooflijk tolerant tegen hitte. Hij kan urenlang in een zon van 100 graden liggen, als een loungehagedis, zonder problemen. Hij hijgt en drinkt zelden heel weinig water, wat behoorlijk verontrustend is voor ervaren hondenbezitters die veel water weglaten.

Omgekeerd heeft hij absoluut geen tolerantie voor kou. Sommige mensen proberen hun Crested te “harden” door hem aan kou bloot te stellen, alsof hij een zaailing was. Dit is niet alleen wreed, het werkt niet. Koud zal deze hond veel sneller doden dan warmte.

Wees voorzichtig bij vaccinaties, cortisone medicijnen en actuele toepassingen met deze hond. Hondsdolheidsschoten veroorzaken vaak reacties. Sommige Cresteds kunnen een vreselijke reactie hebben op medicijnen, waaronder actuele vlooienpreventiemiddelen. Een conservatieve benadering van medicamenteuze therapie is het veiligst, dus gebruik niets dat eigenlijk niet nodig is. Normaal hebben ze geen vlooien- of tekenpreventiemiddelen nodig – ze zijn een laatste redmiddel voor vlooien.

Cresteds zijn geweldige familiehonden die graag bij de mensen in hun leven zijn. Ze doen het goed met kinderen, hoewel je rekening moet houden met de leeftijd van de kinderen en hoe ze omgaan met honden voordat je dit kleine wezen in je hart en thuis brengt. Ze kunnen gemakkelijk gewond raken en mogen niet zonder toezicht met kinderen worden achtergelaten, of zelfs alleen in de tuin. Met familieleden van elke leeftijd die weten hoe ze met honden moeten omgaan, spelen ze echter games, knuffelen ze liefdevol op de bank en genieten ze van een actief leven.

Omdat ze zo sociaal en behoeftig zijn, kan Cresteds last hebben van verlatingsangst, wat kan leiden tot blaffen en destructieve gewoonten. Ze zullen klimmen en graven om aan de opsluiting te ontsnappen als ze te lang alleen blijven. Als je in de buurt bent, zijn ze relatief rustige honden, maar ze zullen blaffen alarmeren.

Ze doen het goed in appartementen en elk ander type woning. De Chinese Crested is een geweldige familiehond die speels, aanhankelijk en innemend is. Hij is een stabiele metgezel die het leven van zijn eigenaren vervult met liefde, gelach en amusement.

Chinese Cresteds zijn bedreven in springen, graven en klimmen. Maak niet de veelgemaakte fout om hun atletische vaardigheden te onderschatten alleen omdat ze klein zijn. Het zijn Houdini-honden die uit vrijwel elke behuizing kunnen ontsnappen. Een hek van zes voet rond het erf is een goed idee; als ze grip kunnen krijgen op een hek, zijn ze eroverheen. Ze zijn absoluut niet bang om te klimmen of springen, en ze kunnen vier voet vrijmaken vanuit een staande positie.

Zodra ze weg zijn, gaan ze snel en zijn – hoe zullen we dit zeggen – afkerig van herovering. Ze zijn koppiger dan jij. Hun atletische vaardigheden zijn de reden waarom veel Chinese Cresteds de conformatie, gehoorzaamheid en behendigheid werelden veroveren.

Chinese handelaren gebruikten ooit de Chinese Crested als ratten op hun schepen, en ze hebben deze functie mogelijk ook in agrarische omgevingen gediend. Tegenwoordig genieten ze van het leven als geliefde huisdieren, maar ze hebben ook de persoonlijkheid om uit te blinken in meer te zijn dan alleen verwende honden.

highlights

 • Chinese Cresteds zijn een klein ras dat geschikt is voor vele soorten woningen, waaronder appartementen.
 • Er is een genetische link tussen dominante haarloosheid en ontbrekende tanden. Het is geen teken van “slecht fokken”, maar past gewoon bij het ras.
 • Een Chinese Crested mag niet alleen in de tuin worden achtergelaten of tijdens wandelingen worden losgelaten. Klein als hij is, kunnen grote honden hem als prooi zien. Hij kan gemakkelijk ontsnappen door hekken, en hij kan zelfs hoge hekken springen.
 • Hoewel Chinese Cresteds het goed doen met kinderen, moet rekening worden gehouden met de leeftijd en de persoonlijkheid van de kinderen voordat u een van deze honden krijgt. Ze kunnen gemakkelijk gewond raken vanwege hun kleine formaat.
 • Het feit dat hij een exotisch ogende hond is, trekt je misschien naar een Chinese Crested, maar begrijp dat ze net zo temperamentvol kunnen zijn als de volgende hond – en meer dan sommige rassen.
 • Ze hebben een koppige streep.
 • Chinese Cresteds zullen blaffen en zich gedragen als miniatuurwaakhonden. Als je een rustiger ras wilt, kijk dan ergens anders.
 • Chinese Cresteds zijn gezelschapshonden en verkiezen bij hun eigenaren en families te zijn. Ze kunnen niet alleen worden gelaten en zullen klimmen en graven om aan de opsluiting te ontsnappen als ze gescheiden zijn van hun eigenaars. Ze kunnen ook last hebben van verlatingsangst, waardoor ze destructief kunnen worden als ze te lang alleen worden gelaten.
 • Juiste socialisatie is nodig voor de Chinese Crested, omdat ze timide en angstig voor mensen kunnen worden.
 • Chinese Cresteds zijn relatief schoon en zijn laag tot niet-shedders.
 • Koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker, puppymolen of dierenwinkel om een ​​gezonde hond te krijgen. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s en dat ze een goed temperament hebben.

Grootte

De gemiddelde lengte voor een Chinese Crested is tussen 11 tot 13 inch voor beide geslachten. Ze wegen over het algemeen tot 12 pond.

Persoonlijkheid

Waakzaam en gelukkig, aanbidt de Kuif zijn volk. Verwacht kusjes en veel knuffeltijd op je schoot van deze gelukkige, liefhebbende kleine jongen. Begrijp dat hij vreemden niet gemakkelijk accepteert – maar zodra hij van je gaat houden, word je zijn wereld.

Hij is een uitstekende metgezel en is buitengewoon intelligent. Houd er echter rekening mee dat veel hondentrainers ze onterecht laag op de intelligentieschaal beoordelen, omdat ze niet passen in het typische persoonlijkheidsprofiel van de hond. De Crested is geen goed ras voor ongevoelige trainers.

De Chinese Crested kan koppig zijn. Intens sociaal, hecht hij nauw aan zijn directe roedel. Echt vriendelijke Cresteds zijn eerder uitzondering dan regel, omdat de meeste van nature wantrouwend tegenover vreemden zijn. Hij kan reactief zijn, en die eigenschap gecombineerd met zijn hoge sociale drang maakt hem vaak behoeftig. Hij is geweldig met bekende mensen, maar zal waarschijnlijk vreemden bijten tenzij gesocialiseerd en getraind uit die impuls.

Hij zal blaffen waarschuwen om zijn huis te beschermen (niet dat de inbreker doodsbang wordt). Hij is niet bijzonder gelukkig, maar hij is onvermurwbaar over zijn wachtplicht en zal zijn werk doen. Sommigen houden ook van huilen of zingen.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed karakter zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Kies de puppy op de weg, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich verstopt in de hoek.

Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om ervoor te zorgen dat ze een goed temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als hij groot is.

Zoals elke hond heeft de Crested vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Crested puppy opgroeit tot een goed afgeronde hond.

Hem inschrijven in een puppy-kleuterklas is een goed begin. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, helpt hij ook zijn sociale vaardigheden op te poetsen.

Gezondheid

Cresteds zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Cresteds zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je gezondheidsvoordelen laat zien voor de ouders van je puppy. Gezondheidsklaringen bewijzen dat een hond is getest op en vrij is van een bepaalde aandoening.

In Cresteds moet je verwachten dat de Healthopedies van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand verschijnen; van Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat ogen normaal zijn. U kunt gezondheidsklaringen bevestigen door de OFA-website (offa.org) te bezoeken.

 • Tandheelkundige problemen: deze hebben de neiging op te duiken vanwege een genetische link die bestaat tussen dominante haarloosheid en ontbrekende tanden. De haarloze kuif heeft kleine, pinachtige tanden die naar de voorkant van de mond kunnen hellen en problemen kunnen veroorzaken; de Powderpuff heeft normaal gebit van speelgoedrassen. De haarloze verliest vaak veel tanden door de tedere leeftijd van twee of drie. Sommige Hairless vereisen ingeblikt voedsel, terwijl anderen zonder problemen brokken eten, net als de Powderpuff.
 • Progressive Retinal Atrophy (PRA): dit is een familie van oogziekten waarbij de retina geleidelijk achteruitgaat. Vroeg in de ziekte worden getroffen honden nachtblind; ze verliezen het zicht overdag naarmate de ziekte vordert. Veel getroffen honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving hetzelfde blijft.
 • Ziekte van Legg-Calve-Perthes: deze aandoening betreft het heupgewricht. Als je Crested Legg-Perthes heeft, wordt de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen (het grote achterbeenbot) verminderd en begint de kop van het dijbeen die verbinding maakt met het bekken te desintegreren. De eerste symptomen, mank lopen en atrofie van de beenspier, treden meestal op wanneer puppy’s vier tot zes maanden oud zijn. Chirurgie kan de aandoening corrigeren, meestal resulterend in een pijnvrije puppy.
 • Keratoconjunctivitis Sicca: bekend als ‘droge ogen’, is het precies wat de naam impliceert: een ontsteking en droge ogen. Het treedt op wanneer er een tekort is in het watergedeelte van de traanfilm. Het oog wordt droog en de membranen blijven achter met alleen olie en slijm. De symptomen kunnen worden aangezien voor conjunctivitis, die ook een kleverige gele afscheiding heeft. De diagnose wordt gedaan met een Schirmer-traantest. De behandeling bestaat meestal uit oogdruppels en zalf.

Zorg

Een Chinese Crested heeft slechts minimale oefening nodig – hij is geen goede joggingpartner – maar mentale stimulatie is belangrijk. Er zijn veel speelgoed en puzzels ontworpen voor honden op de markt, en hij kan er veel van genieten.

Chinese Cresteds zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen, maar ze hebben een koppige streep, wat betekent dat je geduld nodig hebt. Positieve versterking is de enige route, en correctie moet gevoelig worden behandeld, omdat het ras van nature timide kan zijn.

Socialisatie is noodzakelijk, dus zoek indien mogelijk een plaats die afzonderlijke puppylessen voor kleine honden biedt, zodat uw Crested kan socialiseren met honden van vergelijkbare grootte. Hij kan gewond raken tijdens het spelen met een grotere puppy.

Kratentraining komt ten goede aan elke hond en is een vriendelijke manier om ervoor te zorgen dat uw Crested geen ongelukken in huis heeft of dingen doet die hij niet zou moeten doen. Een krat is ook een plek waar hij zich kan terugtrekken voor een dutje. Kratentraining op jonge leeftijd zal uw Crested helpen om opsluiting te accepteren als hij ooit aan boord of in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Steek uw Chinese Crested echter nooit de hele dag in een krat. Het is geen gevangenis en hij mag er niet meer dan een paar uur achter elkaar doorbrengen, behalve wanneer hij ’s nachts slaapt. Hij is een mensenhond en het is niet de bedoeling dat hij zijn leven doorbrengt in een krat of kennel.

Kratentraining is ook nuttig voor zindelijkheidstraining , wat een moeilijk trainingsgebied kan zijn voor de Chinese Crested (als een groep, speelgoedrassen kunnen moeilijk te huisvesten zijn) – maar het zal uiteindelijk allemaal op hun plaats klikken.

Voeden

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/4 tot 1 kopje droog voedsel van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Chinese naakthond brokken
Speciaal voor Naakthonden

Verkrijgbaar bij

bol.com (€64,95)

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een bankaardappelhond. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt, maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het gaat om uw hond te voeden en hoe minder u het in de kom van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Crested in goede vorm door zijn voedsel te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van voedsel altijd weg te laten. Als je niet zeker weet of hij te zwaar is, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst op hem neer. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats vervolgens uw handen op zijn rug, duimen langs de rug, met de vingers naar beneden gespreid. Je moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder eten en meer beweging nodig.

Raadpleeg onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer , het voeden van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond voor meer informatie over het voeren van uw Crested .

 • Vachtkleur en verzorgingPoederdonsjassen zijn te zien in alle kleuren en in combinaties van mahonie, blauw, lavendel of koper. Ze kunnen solide of gevlekt zijn. De huidtinten van de Hairless zijn roze en zwart. Misschien is het de essentiële naaktheid van de Hairless die stripper Gypsy Rose Lee tot een fokker heeft gemaakt.De Hairless Chinese Crested is kaal, behalve zacht, golvend haar op het hoofd, de voeten en de staart. Haar op het lichaam moet worden geschoren om de huid te beschermen. Gebruik geen zonnebrandcrème of vochtinbrengende middelen; laat de huid natuurlijk blijven. De Hairless moet regelmatig worden gebaad met een hoogwaardige shampoo. Omdat hij vatbaar is voor kleine huidproblemen, zoals acne, moet u tijdens het verzorgen controleren op mee-eters. Powderpuff Cresteds zijn veel werk om te verzorgen. Ze hebben een zijdeachtige dubbele vacht en de ondervacht is overvloedig en zal mat worden als de hond niet regelmatig wordt verzorgd. Het gezicht scheren is een optie. De Powderpuff moet wekelijks worden geborsteld , behalve wanneer het puppyhaar verandert in volwassen haar, waarbij het borstelen het beste dagelijks wordt gedaan. Een speld of borstel is het beste. Alle matten moeten worden uitgewerkt en alle “vilten” tussen de kussens op de voeten moeten worden verwijderd. Powderpuffs moeten regelmatig worden gebaad, maar niet zo vaak als de Hairless, en ze hebben een hoogwaardige shampoo nodig om te voorkomen dat de noodzakelijke oliën van het haar en de huid worden verwijderd. De hond moet worden weggesleept en geföhnd (op een zeer lage temperatuur) om te voorkomen dat hij gekoeld wordt of zijn vacht te droog wordt.Begin op jonge leeftijd met het verzorgen van je Crested. Verzorging geeft je de mogelijkheid om een ​​band met je puppy te krijgen en te controleren op tekenen van ziekte die je hond kan vertonen. Maak verzorging een positieve ervaring en u zult merken dat veterinaire controles en verzorgingssessies wanneer de hond volwassen is geworden, gemakkelijke en plezierige taken zullen zijn.De meeste verzorgingsservices zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke dierenverzorger, en als u niet zeker of op uw hoede bent om iets zelf te doen, vooral scheren, moet u de hulp van een professional inroepen.Beide soorten kunnen tandheelkundige problemen hebben, maar de haarloze is bijzonder gevoelig. Poets zijn tanden minstens twee of drie keer per week om de opbouw van tandsteen en de bacteriën die op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesaandoeningen en slechte adem wilt voorkomen. Trim zijn nagels een of twee keer per maand als uw hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt om pijnlijke tranen en andere problemen te voorkomen. Als je ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Bij de teennagels van de hond zitten bloedvaten en als u te ver snijdt, kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt mogelijk niet mee de volgende keer dat hij de nagelknipper ziet uitkomen. Dus als je geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimmer om aanwijzingen.Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een slechte geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan weg met een wattenbolletje bevochtigd met zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig gewoon het buitenoor.Begin je Crested te laten borstelen en onderzoeken wanneer hij een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond. Maak verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige veterinaire examens en andere handelingen als hij een volwassene is.Terwijl u verzorgt, controleert u op zweren, uitslag of tekenen van infectie zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de voeten. Ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldige wekelijkse examen helpt je potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen.
 • Kinderen en andere huisdierenLieve, zachte kinderen worden aanbeden door Chinese Crested. Kinderen moeten oud genoeg zijn om te begrijpen dat ze voorzichtig moeten zijn met deze kleine honden.Zoals met elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet je altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat bijten of staart of staart trekken van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt of om te proberen het voer van de hond weg te nemen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht met een kind worden achtergelaten.Cresteds houden van andere huisdieren en zijn speels met hen.
 • ReddingsgroepenChinese Cresteds worden vaak gekocht zonder enig duidelijk begrip van wat er in het bezit van komt. Er zijn veel Chinese Cresteds die geadopteerd en / of bevorderd moeten worden. Er zijn een aantal reddingen die we niet hebben vermeld. Als u geen redding voor uw gebied ziet, neem dan contact op met de nationale rasvereniging of een plaatselijke rasvereniging en zij kunnen u wijzen op een Crested-redding.

Vergelijkbare berichten